Vangen, vallen en veiligheid

Circomundo behartigt belangen van jeugdcircussen in Nederland.

Vangen Vallen Veiligheid

Vangen, vallen en veiligheid

1

Cursus voor trainers in het jeugdcircussenvangen-vallen-veiligheid

Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Dingen kunnen altijd mis gaan; ongelukken zijn nooit 100% te voorkomen. Extreme pech daargelaten is de ernst van een ongeluk altijd afhankelijk van de hoeveelheid energie die er bij het ongeluk betrokken is: iets zwaars dat beweegt, van hoogte vallen en/of snelheid hebben. Groepsacrobatiek, luchtwerk, trampoline, maar ook: opbouwen, wandrek of tikkertje: in trainingen van circusgroepen op alle niveaus komen deze situaties voor.

Trainen is gevaarlijk, maar niemand wil ongelukken. Niets oefenen dat fout zou kúnnen gaan is een oplossing, maar een betere oplossing is het controleerbaar maken en houden van de risico’s. Om trainers in het circusveld hierin te ondersteunen heeft TwoB met subsidie van Circomundo en ondersteuning van Codarts Circus Arts, TÜV Nederland en Steunpunt Valpreventie een 1daagse cursus ‘Val – en Vangtechnieken voor trainers van jeugdcircussen’ ontwikkeld.

Tijdens de cursus van 6 uur komen verschillende aspecten aan bod: een veilige zaalinrichting, het maken van risico-inschattingen door zowel docenten als leerlingen, valtechnieken, vangtechnieken (ook met vanggordels), veiligheid van materiaal en opstellingen, en ongevallenregistratie. De cursus begint met een theoretische introductie over gevaren, risico’s en veiligheid tijdens de training. Dit draait om het thema ‘veiligheid is een manier van denken’ met als kern dat inzicht in veiligheid van primair belang is voor een veilige leeromgeving.

Korte blokken theorie worden afgewisseld door praktijk. Er wordt aandacht besteed aan het vangen van leerlingen en het doel hiervan:
1) het beheersbaar maken van risico’s voor de leerling(en), 2) op een manier die letsel van de vanger voorkomt, 3) terwijl de leerling zoveel mogelijk kan leren. Ook wordt ingegaan op de voorwaarden om een beweging te kunnen vangen en op het principe van schijnveiligheid. Bij de praktische kant van het vangen komen verschillende situaties aan bod zoals solo- en duo-acrobatiek, trapeze, vangen met vanggordel, de basisbeginselen van vangen bij de trampoline, en oefenen met een geïmproviseerde opstelling.

Daarnaast wordt aandacht besteed aan vallen: het zo gecontroleerd mogelijk laten verlopen van een ongecontroleerde landing. Aangezien het doel van de oefeningen is om blessures te voorkomen worden de oefeningen aangepast naar het niveau van de individuele cursist.

De cursus wordt afgesloten met het uitreiken van de bewijzen van deelname en met het nabespreken van de ervaringen.

In de eerste helft van 2014 wordt de cursus 4x aangeboden:

Datum                   stad

-22 februari        Zwolle
-29 maart            Delft
-10 mei                  Den Bosch
-5 juli                      Nijmegen

De cursus duurt van 10.00 tot 17.00. Kosten van deelname zijn €60,- inclusief lunch. Bij meerdere deelnemers van hetzelfde jeugdcircus zijn de kosten voor de 2e deelnemer €55,- en voor iedere volgende deelnemer €50,-. Inschrijven kan via verrasme@demiori.nl. Bij aanmelding en betaling voor 1 januari 2014 krijgt iedere aangemelde deelnemer €10,- korting. Inschrijving kan tot 3 weken voor de daadwerkelijke cursus.
Tijdens de cursus wordt geen cursusmateriaal uitgereikt. Na afloop wordt aan leden van Circomundo een reader uitgereikt, niet-leden kunnen deze kopen voor €12,50,-.

Heeft u de vang- en valcursus liever op locatie van het jeugdcircus? Ook dat kan. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

  1. Lizzl Winkelman
    Lizzl Winkelman01-11-2018

    hoi circomundo, wordt deze cursus vallen ook in 2018 gegeven?

    groetjes!

Plaats een reactie