Literatuur & onderzoeken & artikelen

Circomundo behartigt belangen van jeugdcircussen in Nederland.

Literatuur en recente onderzoeken m.b.t. (jeugd)circus

Op het gebied van jeugdcircus en circus is de laatste jaren veel gepubliceerd. Hieronder links. Heb je ook een link, laat het ons weten!

Rapportage onderzoek opleiding tot circusbegeleider na de TIP-regeling – Op verzoek van Circomundo hebben Harry Vos en Dana Linckens in 2012 onderzoek gedaan naar de vorm waarin een circusopleiding voor trainers en docenten uit het jeugdcircus neergezet kan worden na afloop van het projectplan Toekomst In de Piste. Hier downloaden (1,6MB)

Social Circus Guidebook – In Finland is een gids voor social circus uitgegeven door The Centre for Practise as Research in Theatre at Tampere University. Fondsen kwamen van het European Social Fund via The Lapland Centre for Economic Development, Transport and the Environment. Lukt het niet via hun site, dan hier de PDF (3MB)

Circus Speciaal – Begin 2012, tijdens de Circomundodag in Amersfoort, presenteerde Anne Kuipers zijn boek ‘Circus Speciaal’. Het is een handig boek vol met didactische tips voor begeleiders – van deelnemers met een beperking – die circusvaardigheden willen leren. Het beeldmateriaal en de duidelijk uitleg maken het een heel bruikbaar boek voor iedereen die met circus bezig is. Ook voor circustrainers die niet specifiek aan speciale doelgroepen lesgeven, maar wel hun vaardigheden willen uitbreiden, is het boek waardevol. Het is te bestellen via de site van Circus Hannes.

Circusmagazine – Artikel Hup Holland Hup – Circus in Nederland van Maaike van Langen in het Vlaamse Circusmagazine maart 2012. Zij geeft een toelichting van de status van het nieuwe circus in Nederland. (10Mb)