Documentatie

Circomundo behartigt belangen van jeugdcircussen in Nederland.

Documentatie speciaal voor jeugdcircussen

In de afgelopen jaren heeft Circomundo tal van documenten over jeugdcircus en amateurkunst in het algemeen verzameld. Die kun je hier downloaden.

 • Muziek in de Piste: niets leuker dan live muziek bij de circusvoorstelling. Soms met circusartiesten die zelf spelen of met een ‘professioneel’ combo. De jeugdcircussen Pippin (Geldermalsen), Rotjeknor (Rotterdam), Diedom (Utrecht) en Santelli (Groningen) zochten andere wegen: een samenwerking met muziekscholen, fanfares en (pop)bandjes. Het bleek soms erg lastig om alles goed bij elkaar te brengen, maar het leverde ook weer verrassende voorstellingen op.
  Lees van alles over de ervaringen en houd daar rekening mee als je ook nieuwe samenwerkingen zoekt.
  * Tips&Tricks, Do’s&Don’ts voor het project Muziek in de piste
  * Puberlucht
  * Klinkt Als …
 • Circus voor Jong en Oud: in 2015 en 2016 voerden de Jeugdcircussen Santelli (Groningen) , Stoffel (Nijmegen) , Ode de Bult (Arnhem) en Circaso (Den Haag) verschillende projecten uit waar kinderen samen met ouderen circus maakten. Het contact tussen jongeren en ouderen leverden veel spel- en levensvreugd op, maar leidde ook tot beter begrip tussen generaties.
  Lees in de Handleiding Circus voor Jong hoe je een en ander kunt opzetten en organiseren, over de tips&tricks, de do’s en don’ts en over waarmee je rekening moet houden.
  NB: Ouderenorganisaties en verzorgingscentra hebben een activiteitenbudget om dergelijke activiteiten te ondersteunen, maar soms zijn er ook andere subsidiepotjes te vinden.
 • Circomundo Videobieb
  Willen deelnemers in jouw jeugdcircus met een discipline aan de slag die je zelf niet onder de knie hebt? Geen probleem want Circomundo beschikt nu over een uitgebreide video-bibliotheek met korte instructie filmpjes in tal van disciplines en op verschillende niveau’s.
  Met de filmpjes kunnen de kinderen zelf aan de slag met het ontdekken van nieuwe acts. De video’s zijn natuurlijk ook via tablets te bekijken en dat is wel zo handig in de trainingshal. Ga eens lekker grasduinen in de berg aan filmpjes, je vindt de Videobieb hier.

  *Dit project is tot stand gekomen met steun van het Fonds Cultuur Participatie. Marco van Zanten heeft samen met tal van circusdocenten van verschillende jeugdcircussen de video-bieb samengesteld.