Cursus rope-skipping bij CircusKunst

Circomundo behartigt belangen van jeugdcircussen in Nederland.

Ropeskippingt

Cursus rope-skipping bij CircusKunst

10

Stichting Centrum voor CircusKunst organiseert in samenwerking met Stichting Circomundo een cursus Rope skipping voor circusdocenten.
De lessen worden gegeven op: 27-12-2012, 03-01-2013 en 10-01-2013.

‘Rope Skipping begint waar touwtje springen ophoudt’.

Rope Skipping is leuk, uitdagend en een realtief jonge sport in Nederland.
Rope Skipping is uitermate geschikt om te gebruiken binnen het jeugdcircus.
Rope Skipping is goed om samen te doen, stimuleert gevoel voor timing en samenwerking en is heel erg goed voor je conditie.

Stichting Centrum voor CircusKunst gebruikt Rope Skipping nu een aantal maanden en wij hebben gemerkt dat de kinderen het heel snel oppakken en ook nog eens heel leuk vinden. De mogelijkheden zijn onbeperkt en het is goed bruikbaar in de circuslessen. Leuk voor alle leeftijden en bruikbaar als warming-up, kern of om zelfs een hele nieuwe act mee te maken.

Wij hebben Maarten Goedeme uitgenodigd om een korte cursus voor jeugdcircus docenten te komen geven. Maarten komt uit Belgie en is van Planet Jump Rope.
Zij hebben zowel in Nederland als in Belgie meegedaan met …….. got Talent en zijn zelfs wereld kampioen geworden in 2009. (www.ropeskipping.be)

Maarten zal een cursus van 3 lessen geven in Circuswerkplaats Circomotion in Oosterhout. (Keiweg 119, 4902 PC, Oosterhout)
Elke les duurt 2 uur van 18.30-20.30 uur.
De lessen worden gegeven op: 27-12-2012, 03-01-2013 en 10-01-2013.
Na het volgen van deze 3 lessen heb je genoeg oefenstof om een heel jaar mee vooruit te kunnen in jouw jeugdcircus.

Voor het volgen van deze cursus wordt een bijdrage gevraagd:
Cursuskosten (3 lessen) voor een Circomundo-lid: € 15,-
Cursuskosten (3 lessen) voor niet-Circomundo leden: € 45,-
Voor deze kosten ontvangt het jeugdcircus een factuur.

Daarnaast is het verstandig om als jeugdcircus rekening te houden met een aantal kosten als je ook binnen je jeugdcircus aan de slag wilt met Rope Skipping. Een single rope kost tussen de € 6,- en de € 15,- euro per stuk.
Een Double Dutch rope kost tussen de € 15,- en de € 30,- euro per stuk.
Wij hebben ervaren dat het werken met de juiste touwen wel heel prettig is.
Het is mogelijk touwen vooraf te bestellen zodat Maarten die mee kan nemen, uiteraard kun je dat ook achteraf via internet doen.
Maarten heeft ook een dvd te koop waar heel veel van de oefenstof uit de cursus op staat. Deze is te bestellen voor: € 8,-

Het aantal deelnemers bedraagt maximaal 16 en leden van Circomundo krijgen voorrang bij inschrijving. Inschrijven kan tot 21 december 2012 door een mail te sturen naar info@circuskunst.nl. Mail ons even je naam, het jeugdcircus waar je van bent en je leeftijd.

Wacht niet te lang en doe mee!

Meer informatie over Rope Skipping:

Rope Skipping is een jonge sport die haar oorsprong heeft in het eeuwenoude ‘touwtjespringen’. Rope Skipping is een sport die zowel individueel als in teamverband kan worden beoefend recreatief maar ook in wedstrijd vorm.
Rope Skipping…. Wie was er verantwoordelijk voor? ‘touwtje springen’ is een bezigheid welke al eeuwen wordt beoefend over de gehele wereld. De eerste beoefenaars van het touwtje springen kwamen uit China, een spel genaamd 100 keer touwtje springen was één van de favoriete sporten tijdens het Chinese Nieuwjaar. En ook in Phoenicia, in het oude Egypte, werd het touwtje gebruikt voor het springen. Verscheidene schilders uit de Gouden Eeuw schilderden al touwtje springende kinderen.

Rope Skipping (of Jump Rope) kent zijn oorsprong uit Nederlandse kolonisten die het meenamen met hun reis over de Atlantische oceaan in de 17e eeuw De Nederlandse kolonisten waren de eerste ‘rope-skippers’ van Amerika. De Engelse bestuurders over de Nederlandse Kolonie in de Hudson Vallei vonden het een belachelijk gezicht al die springende Nederlanders over een of twee touwtjes.Al dat touwtje springen gebeurde voor de huizen van de Kolonisten. Tijdens het springen begeleidden de kinderen hun sprongen met allerlei soorten liedjes welke door de Engelsen en Fransen natuurlijk niet werden verstaan. Vreemd genoeg waren het de Engelsen die het springen in twee draaiende touwen “Double Dutch” gingen noemden. De naam werd een minachtende term voor alles wat ‘Nederlands’ en dus in de ogen van de Engelsen minderwaardig was.

Vormen Rope skipping is de verzameling van een reeks verschillende vormen van touwspringen. In essentie is elke bewegingsvorm op basis van een springtouw een vorm van rope skipping. Een aantal vormen zijn echter expliciet benoemd (deze zullen we ook allemaal gaan behandelen in de lessen)

Single Rope Alleen springen in één touw.
Double Dutch Bij double dutch heb je twee draaiers die twee touwen alternerend ronddraaien. In de touwen bevinden zich één of meerdere springers.
Chinese Wheel Bij chinese wheel heb je minstens twee personen die elkaars single rope touw vasthebben. Je draait dus niet voor jezelf, maar wel voor de persoon of personen naast je. Indien je aan het uiteinde staat van de reeks personen, dan draai je voor jezelf en voor de persoon naast je. De term wordt aangepast naargelang het aantal springers. Met twee springers heet het Chinese 2-wheel, met drie springers Chinese 3-wheel, met vier Chinese 4-wheel, enz. …
2 people 1 rope Bij 2 people 1 heb je twee personen die in 1 touw springen. Dit kunnen ze doen door samen te draaien of door 1 persoon te laten draaien en de andere te laten springen. Je draait dus niet steeds voor jezelf.
Travellar Verschillende springers staan op een lijn zonder touw. 1 springen wel met touw zal al springend langs hen komen. Op de moment dat de persoon met touw je passeert zal hij je meenemen in zijn touw en moet je dus ook springen. Deze biedt vele combinaties die kunnen uitgeprobeerd worden.
Long Rope Zoals de naam het zegt wordt dit met een lang touw beoefend. Twee draaiers zorgen voor het draaien van het touw. In tegenstelling tot Double Dutch wordt dit maar met 1 touw uitgevoerd en is het touw veel langer dan dat van Double Dutch.

 

 1. Steve
  Steve12-07-2015

  Our ‘Through the Wringer’ show takes a-deep dive into
  his station to review the content, promotion, optimization, and neighborhood
  strategy worldwide’s biggest YouTube celebrity.

 2. twitter
  twitter01-25-2016

  I am actually happy to glance at this website posts which consists of lots of useful data,
  thanks for providing such data.

 3. gadgets factors, digital look, electrical parts, online electronics, on the web consumer electronics shop, electronics elements, gadgets on the web, digital provide, consumer electronics, low-cost gadgets, home consumer electronics, low cost electronics,
  gadgets factors, digital look, electrical parts, online electronics, on the web consumer electronics shop, electronics elements, gadgets on the web, digital provide, consumer electronics, low-cost gadgets, home consumer electronics, low cost electronics,02-14-2016

  I am not sure where you’re getting your information, but
  great topic. I needs to spend a while studying much more or working
  out more. Thank you for great info I was searching for this information for my mission.

 4. Eartha
  Eartha03-08-2016

  While placing on an exercise waist fitness instructor, effort
  to start a workout application, like Pilates or basic flexing to prepare the physical
  body for lengthier workouts.

Plaats een reactie