Coachingsweekend in Neerpelt

Circomundo behartigt belangen van jeugdcircussen in Nederland.

489

Coachingsweekend in Neerpelt

0

In juni kwamen 25 jeugdcircusdocenten uit Vlaanderen en Nederlands naar Neerpelt op mee te doen aan het eerste coachingsweekend dat Circuscentrum Vlaanderen en Circomundo gezamenlijk organiseerden. Hiermee willen beide organisaties iedereen die in de jeugdcircussen en –ateliers zich bezighoudt met eindpresentaties ondersteunen bij hun zoektocht naar een spetterende, ontroerende, indrukwekkende circusvoorstelling.

De deelnemers van het weekend waren afkomstig van grote en kleine jeugdcircussen; sommigen hadden aardig wat ervaring, anderen begonnen net. Het waren dik twee dagen keihard aan het werk met workshops van Bram de Dobbelaere (circusregie met grote groepen jongeren), Sanne Bots (handig gebruik van theater-methodieken), Femke Luyckx (dans), Lars Senders (ruimtegebruik en podiumpresence) en Kevin Brooking (werken met circusobjecten), en Celine van Buuren gaf de Basiscursus Dramaturgie en circus. Bovendien toonden verschillende deelnemers filmpjes van hun nieuwste productie en vertelden zij hoe zij te werk gaan: een thema, een verhaal, inbreng van de spelers—allerlei verschillende invalshoeken kwamen voorbij, inclusief de obstakels en (onverwachte) successen. Een eerste opzet werd gemaakt om de elementen te benoemen die een rol spelen bij het maken van de voorstelling. Met het overzicht van die elementen kan iedereen zijn weg vinden naar het ontwikkelen van je eigen concept voor de voorstelling. ―Heel inspirerend en leerzaam om te zien en te horen hoe iedereen werkt en zoveel ingangen te krijgen om mee aan de slag te gaan met mijn groep‖, reageerde een van de deelnemers. ―En nou aan de slag!‖

Met dit eerste weekend wilden Circomundo en Circuscentrum ook de Vlaamse en Nederlandse werkwijze naast elkaar leggen. Zijn er grote verschillen, waar zit het hem in? ―Misschien dat in de Nederlandse jeugdcircussen veel meer door de docent wordt bepaald hoe de voorstelling eruit gaan zien. In Vlaanderen geven we alle ruimte aan de deelnemers, stelt een van de Vlaamse ga-ten. Het komende seizoen gaat de groep verder met de zogenaamde Formule van Neerpelt.

Plaats een reactie