BIC NL en BIC Vlaanderen – ontmoeting in de tent

Circomundo behartigt belangen van jeugdcircussen in Nederland.

BIC4

BIC NL en BIC Vlaanderen – ontmoeting in de tent

0

In het weekend van 9 tot 11 december ontmoeten BIC NL en BIC Vlaanderen elkaar bij ACAPA. Voor wie niet weet wat BIC is, dat is de opleiding Begeleider in de Circuskunsten, dé weekendopleiding voor enthousiaste circustrainers die hun vaardigheden willen uitbreiden. In voorjaar 2013 start er weer een nieuwe BIC NL.

Het was koud in de tent waar de circusopleiding Academy for Circus and Performance Arts -kortweg ACAPA- is gevestigd. Maar na een aantal pittige opwarmoefeningen en -spelletjes kent iedereen elkaars naam (zo’n beetje) en is de kou geen probleem. Het is het vijfde weekend van de Nederlandse BIC en het tweede van de Vlaamse. Dit weekend staat in het teken van veiligheid. Een relatief begrip: ‘veiligheid, dat bestaat toch eigenlijk niet’, zegt een van de deelnemers. Dat is precies zoals je het moet zien: als je aan circus begint accepteer je dat er risico’s zijn. Het gaat erom in hoeverre je greep weet te houden op die risico’s. Het materiaal speelt een rol, de omgeving of werkvloer natuurlijk, maar ook kennis en bewustzijn van wat je weet en wat je niet weet.

De lessen worden gegeven door Samuel Jornot, artistiek leider van ACAPA, sommige mensen kennen hem ook van de jeugdcircusprojecten Hoog Toerental en Crème Brûlée. Het is een pittige sessie in de tent en dan ook nog in het klaslokaal: carabiners, roundslings, en harpen worden bestudeerd en sommen worden gemaakt om zien wat de verschillende materialen kunnen hebben. De verschillen tussen simpelweg iets ophangen en iets ophangen waaraan mensen gaan bewegen en slingeren zijn gigantisch. Belangrijk advies van Samuel is in elk geval te werken met gecerticifeerd liefst voor industrieel gebruik gemaakt materiaal en in je eigen jeugdcircus één iemand te hebben die zich met het materiaal bezighoudt.

De deelnemers krijgen allemaal een boekje waarin de adviezen, adressen, tips en sommen terug te vinden zijn. Dit boekje stelt Circomundo binnenkort in het Nederlands beschikbaar voor alle jeugdcircussen. ‘s Avonds treden in de ACAPA-tent drie studenten op uit het tweede jaar. Twee van hen, Nick van der Heyden en Paul van der Maat, begonnen al heel jong in het jeugdcircus en raakten definitief verslingerd door Hoog Toerental en Crème Brûlée. “Tja,” zegt Paul “Vanaf dat moment ging ik op maandag vrij  training, dinsdag turnen, woensdag circusles, donderdag breakdance, vrijdag circus …” Paul, Nick en Martin (afkomstig uit Duitsland) toonden hun personal projects: twee keer per jaar moeten de studenten zelfstandig een act maken die ze aan publiek laten zien. Je kunt die voorstellingen ook gaan zien: de agenda van de nieuwe Circomundo-site geeft de data zodra die bekend zijn. Je kunt natuurlijk ook een kijkje nemen op de website van ACAPA nemen.

Zondag gaan de BIC-cers werken aan het trainen zelf: hoe warm je op, welke spieren heb je wanneer en waarvoor nodig, hoe bouw je het leren van een truc op, hoe voorkom je blessures. Tot slot geeft opnieuw Isabel van Maele, hoofddocent en mede-uitvinder van de Vlaamse BIC en docent bij Cirkus in Beweging in Leuven, de zogenaamde steekwoordensessie: hoe kun je kort en goed uitleggen wat de bedoeling is van een opdracht, een spel etc.Dan is het opruimen, inpakken en in bus, trein, auto even bijslapen. Volgend jaar weer een uitwisseling tussen Nederland en Vlaanderen!

Plaats een reactie