Training Social Circus voor jeugdcircussen

Circomundo behartigt belangen van jeugdcircussen in Nederland.

Socialcircus3

Training Social Circus voor jeugdcircussen

0

Onder de titel Circus Trans Formation biedt Circus Elleboog uit Amsterdam een trainingsprogramma over Social Circus aan voor Nederlandse jeugdcircussen. Zondag 30 juni is de informatiedag. Je kunt je nog aanmelden.

Een eerste Europees trainingsprogramma van 20 dagdelen om op te leiden tot ‘de specialisatie social circus trainer’ gericht op docenten en begeleiders van de Nederlandse jeugdcircussen die zich bezig houden met Social Circus.

Social Circus is het inzetten van circus om mogelijkheden en talenten van kinderen en jongeren uit speciale doelgroepen  te stimuleren en te vergroten. Social Circus wordt bijvoorbeeld ingezet op scholen in achterstandswijken, tijdens vakantieactiviteiten voor kinderen met een beperking, in het buitenland voor groepen kinderen in maatschappelijk lastige situaties etc.

Ook door de Nederlandse jeugdcircussen wordt Social Circus al vaak gebruikt, maar er valt zeker nog betere kwaliteit te behalen en meer aanbod te genereren. Het trainingsprogramma is gericht op het uitbreiden van de capaciteiten en vaardigheden van jeugdcircustrainers. Deze training is een goed vervolg op de BIC-opleiding en daarnaast een waardevolle aanvulling voor ervaren circustrainers. In 2013 wordt er geen nieuwe BIC-opleiding gestart.

Details

  • 20 dagen over de periode juni 2013 tot april 2014 verdeeld over 9 weekenden (28/30 juni 2013, 21/22 september, 19/20 oktober, 23/24 november, 14/15 december, 24/26 januari 2014, 22/23 februari, 22/23 maart, 12/13 april)
  • Kosten voor de deelnemers zijn € 300,- voor het hele programma (exclusief reiskosten, overnachting en eten en drinken)
  • Certificaat ‘’trainer social circus’’ bij minimale deelname van 80 % en uitvoering van de opdrachten.
  • Deze opleiding is bedoeld voor circustrainers en circusbegeleiders die (minimaal) 2 jaar ervaring hebben in het geven van circuslessen. Een circustechnische basiskennis is een vereiste.
  • Deze opleiding sluit af met een certificaat gewaarborgd door de Caravan (internationale jeugdcircus netwerk uit 12 landen in Europa). Hierbij wordt onder sociaal circus het volgende verstaan: Sociaal circus is een innovatief middel om kinderen en jongeren in een achterstandssituatie door middel van circus meer zelfvertrouwen te geven.

Deze opleiding is tot stand gekomen door een partnerschap onder het lifelong learning Programma van een Europese commissie waarin verschillende jeugdcircussen gezamenlijk een Europees framewerk van competenties hebben opgesteld voor het beroep van sociaal circustrainer. Het Europese framework omhelst de gebieden:

Foundations: De persoonlijke sociale en psycho-emotionele competenties voor het werken als social circustrainer.

Manier van lesgeven: Competenties voor het ontwikkelen en uitvoeren van projecten en circuslessen.

Sociale context: competenties voor communicatie met de deelnemers, het team, verschillende sociale partners vanuit het oogpunt van de doelgroep waar circuslessen aan gegeven worden.

Technische competenties en competenties voor het lesgeven in de circuskunsten.

Aan de hand hiervan wordt een lesprogramma gemaakt.

Het ‘’framework van competences’’ is in te zien op de Caravan website www.caravancircusnetwork.eu

Meer informatie en inschrijven:
Henny Diebels en Aad Kuin
Circus Elleboog
Laan van Spartaan 4
1061 MA Amsterdam
Telefoon: 020 – 623 5326
E-mail: info@elleboog.nl

 

Plaats een reactie