HOE NICE IS EEN NICE MEETING EIGENLIJK

Circomundo behartigt belangen van jeugdcircussen in Nederland.

20141102 075447 E1418827859309

HOE NICE IS EEN NICE MEETING EIGENLIJK

0

NICE MEETING 2014 BIJ NO FIT STATE IN CARDIFF

‘What to bring: a towel, a short presentation about circus in your country and an open heart and mind!’ Nederlandse vertegenwoordiging NICE 2014
Aldus de laatste instructies voor deelnemers vanuit 14 Europese landen en de Verenigde Staten aan de 9e NICE meeting, van 30 oktober tot en met 3 november in Cardiff (Wales) – georganiseerd door Circus Works, de UK-variant van Circomundo1 en ondergebracht bij No Fit State, die als gastheer optrad. NoFit State is het grootste professionele hedendaagse circusgezelschap in de UK. Hun scala aan activiteiten is breed: ze touren met tent- en theatervoorstellingen en participatieprojecten op buitenlocaties, en bieden een uitgebreid jeugd- en community-programma.
Vanuit Nederland reisden Ike Struben (Acrobatico), Marjolein Wagter (Elleboog), Rian Ashmann (Pretpiste) en Eveline Alders (Circomundo) af voor ruim drie dagen vol met workshops luchtwerk, clownerie en jongleren, maar bijvoorbeeld ook een speciale sessie Music for Circus door Gareth Jones, muzikaal leider van Bianco (onlangs te zien in Utrecht), waarin hij uitweidde over zijn aanpak bij het schrijven van muziek voor hedendaagse circusacts. Daarnaast waren er talloze uitwisselingen over werkwijze maar ook heel veel spelletjes en bijzondere ontmoetingen en heel, heel veel inspiratie.

‘Ik ben uitermate geïnspireerd geraakt door alle Games workshops’, zegt Ike Struben van Acrobatico. ‘Niet alleen vanwege de leuke en nieuwe ideeën, maar ook door de uitleg: waarom is dit spel goed voor spieren, creativiteit, groepsgevoel etc. Ik kan je vertellen dat de warming ups nu zéér gewaardeerd worden door iedereen! Het is ontroerend om te zien hoe dat doorwerkt de rest van de middag, het vrolijkheidsgehalte stijgt merkbaar.’

games workshop 3

games workshop

Ike ging dit keer voor het eerst mee naar een NICE meeting, terwijl ze al 25 jaar verbonden is aan jeugdcircus Acrobatico in Halfweg. ‘Natuurlijk is het ook altijd een bijzondere ervaring dat er in zoveel andere landen, bij zoveel verschillende circusvormen, mensen zijn met dezelfde opvattingen en passie. De warme belangstelling van alle deelnemers voor elkaar, de uitwisseling van ideeën, niet te omschrijven hoe goed dat deed.’ Als het aan haar ligt, zal het zeker niet de laatste keer zijn: ‘Veel contacten gelegd, en we gaan zeker onze “kids” op Exchange sturen! Ik zou zeker iemand aanraden om te gaan, niet alleen voor die persoon zelf, maar voor het hele circus dat hij/zij vertegenwoordigt, een fantastische ervaring met langdurig effect.’

NoFit State beschikt over twee zeer verschillende gebouw: een grote trainingsaccomodatie in het centrum – hier werden o.a. de workshops acrobatiek, jongleren, clownerie en verschillende luchttechnieken aangeboden en -heel bijzondere kenmerk van No Fit State en grote attractie in hun shows- counterweighting, waarbij artiest en zijn ‘contragewicht’ via speciale katrollen en pullies direct met elkaar verbonden zijn.


20141031_111535Het andere No Fit State-onderkomen is een gerestaureerde oude kerk. Hier werden workshops gehouden over o.a. fondsenwerving (ErasmusPlus), en een paneldiscussie gehouden o.l.v. Tim Roberts (vice-president FEDEC en hoofd van het National Centre for Circus Arts, London) over de mogelijkheden voor jonge mensen om zich verder te ontwikkelen op het gebied van circus en daarmee ook over de professionalisering van het circusvak.

counterweightRian Ashmann, ook voor het eerst bij een NICE meeting, vond het
samenzijn en horen over verschillen tussen landen
het meest zinvolle.
‘NICE is vooral interessant voor mensen die meer willen leren
over jeugdcircus in Europa. Als je daarvoor open staat
zou ik het zeker aanraden!’ zegt Rian,
sinds dit jaar verbonden aan Pretpiste in Amstelveen
als docent en voorzitter van de na 11 jaar zelfstandig geworden stichting.
‘Pretpiste heeft 30 leerlingen en een groeiambitie tot
+/- 50 aan het einde van het seizoen!’

CircusWorks zal zo snel mogelijk alle verslagen en andere informatie die uit de NICE meeting is gekomen beschikbaar stellen; ook wordt er vanuit een ENCI project (Europees project, zie www.circusnetwork.eu) gewerkt aan een Games Book. De werkgroep die zich daarmee bezighoudt, organiseert in maart en in mei 2015 bijeenkomsten bij Cirkus in Beweging in Leuven. Op de Circomundo-site zullen we ruim baan maken voor al deze inspirerende informatie.

Marjolein Wagter, was nu voor het eerst als deelnemer bij een NICE meeting. ‘Het meest zinvolle van de NICE meeting is voor al uitwisselen en contacten onderhouden met je buitenlandse collega’s. Deze keer vond ik de workshops erg leuk, vooral de technische maar ook die over hoe je fondsen moet aanschrijven. Ik zou het zeker aanraden om te gaan, vooral als je een jeugd uitwisseling wilt doen dan kun je daar de juiste contacten vinden.’
Marjolein werkt bij Circus Elleboog, dat dit jaar 65 jaar bestaat en daarmee het oudste jeugdcircus van Europa, in Amsterdam en werken door de hele stad op ongeveer 20 verschillende locaties. Elleboog heeft ca. 450 leerlingen. Marjolein is circus docent, trainer van de stagiaires en vrijwilligers en al 5 jaar betrokken bij het ontwikkelen van training-voor-trainers- programma’s voor het jeugdcircus en in sociaal circus. Bovendien treedt ze over de hele wereld op als artieste met haar Company with Balls.

De volgende NICE meeting vindt plaats in het najaar van 2015 in Gschwend bij Circus Pimparello.

Plaats een reactie