Galilee circus uit Israël bezoekt Arnhem

Circomundo behartigt belangen van jeugdcircussen in Nederland.

Galilee1

Galilee circus uit Israël bezoekt Arnhem

0

Joden en Arabieren in één circus; een voorbeeld voor Nederland.

Van 31 maart t/m 7 april is een team van docenten en peerteachers van het Galilee Circus te gast bij de Vrienden van Poehaa. Het Galilee Circus brengt Joodse en Arabische kinderen samen om circus te maken. Oprichter Marc Rosenstein (Makom-Bagalil; foundation for value education) laat op deze manier kinderen ervaren dat het mogelijk is om samen te werken en samen te leren. Geen ingewikkelde dialoog, maar elkaar ontmoeten,  leren kennen en op elkaar vertrouwen, in de hoop hen beter voor te bereiden op de dialoog die zij onafwendbaar op een dag gaan voeren.

Circus will not bring peace to the Middle East. But it can help to make dialogue possible by reducing fears, lowering barriers, and building trust. It can provide a model of a shared loyalty that transcends ethnic identities. It can teach the art of taking risks for the common good. It can demonstrate, to a wide audience, that what appears to be impossible is indeed possible. None of these may be sufficient to bring about the requisite social change, but without them, no change is possible.

De eerste contacten werden in januari 2010 gelegd, toen René en Dario Hildesheim van Circus Poehaa, op voorspraak van oud wethouder Rob Gast, het circus bezochten. Onder de indruk van de inzet van theater in het circus en de mogelijkheid om dit als middel in te zetten om een verhaal te vertellen of boodschap mee te geven, besloot Marc om het contact uit te bouwen en een vervolg bezoek te realiseren. Samen met de Stichting Vrienden van Poehaa werd een aanvraag ingediend bij de Anna Lind Foundation en deze werd toegekend.Op 23 december 2012 stapte een team van docenten op het vliegtuig naar Tel Aviv, op weg naar de Galilee, een streek in de schaduw van de Golan hoogte in het noorden van Israël. Gedurende een week werden door hen workshops en lessen verzorgd en denkwerk werd afgesloten met 2 uitverkochte voorstellingen.

De Stichting Vrienden van Poehaa zal nu de docenten van het Galilee Circus verwelkomen. Naast bezoeken aan andere jeugdcircussen en workshops waarbij o.a. theater en intercultureel leren  op de agenda staan, wordt gewerkt aan een voorstelling met circuscursisten van Atelier Velp, Acrodoorn, jeugdcircus Pavarini en het zojuist gestarte Streetcircus Presikhaaf.

De voorstelling is gepland op zaterdag 6 april in het gebouw van Atelier Velp, Hommelse weg 169 te Arnhem. Gelegenheid tot bijwonen van de repetitie is op woensdag 3 april.Op de dag van vertrek is bij het Joods Maatschappelijk werk in Den Haag nog een afsluitende voorstelling te bezoeken.

Bekijk de documentaire van het bezoek in december 2012.

 

Bekijk ook de filmpjes op het Youtube kanaal van filmmaker Eitan Wetzler uit Tel Aviv.
http://www.youtube.com/user/1492gogo

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Stichting Vrienden van Poehaa
Sonsbeeksingel 103
6822 BJ Arnhem
06-10731542

www.vriendenvanpoehaa.nl
Info@vriendenvanpoehaa.nl

Plaats een reactie