Circusprijzen Jong Talent uitgereikt

Circomundo behartigt belangen van jeugdcircussen in Nederland.

CircusprijsJongTalent

Circusprijzen Jong Talent uitgereikt

0

Op donderdag 18 oktober jl. tijdens het internationale circustheaterfestival Circo Circolo zijn twee BNG Circusprijzen voor Jong Talent uitgereikt.

In de categorie Jong Talent Jeugdcircus heeft Michaël Betrian € 2000,- euro gewonnen om zijn dynamische diabolo act Americano nog verder te verbeteren.

Lisa Chudalla, student aan Codarts Circus Arts, heeft met haar stoere touw act de BNG Circusprijs Jong Talent HBO gewonnen. Ook deze prijs behelst € 2000,- , te besteden aan de verbetering van de act. Naast de geldprijs zullen de winnende acts  drie speelmogelijkheden aangeboden krijgen.

De jury had de volgende reacties:
Michaël Betrian-Americano
Binnen een dag meldde hij zich aan voor de jong talent prijs en een talent is hij zeker. Michaël Betrian is met zijn vijftien jaar nu al een showman met een strakke techniek die je onmiddellijk enthousiast maakt. Americano zit goed in elkaar en is een act die in meerdere opzichten af is. Dit is de new kid on the block. Nederlandse circusartiesten hebben nog heel wat concurrentie te duchten als Michaël doorgaat, want zo’n act op deze leeftijd, dat is zeldzaam.

Lisa Chudalla-Dirty Nightgown
Ze weet te boeien met een techniek die niet vaak meer boeit. Lisa’s act is heel fragiel en er is weinig betekenis gegeven aan de trucs, maar het is zo mooi en zuiver, dat de gelaagdheid niet meer gemist wordt. Lisa doet trucs die je niet vaak ziet en zet een stevige act neer met schitterende bewegingen in een touw. Met enkel dat touw en haar indringende blik weet Lisa het publiek naar zich toe te trekken met een intensiteit waar veel talent achter schuilt.

De jury bestond uit Maaike van Langen (Circusstad Festival), Cahit Metin (TENT circustheater producties) en Joris de Jong (circusartiest), Marc Eysink Smeets en Wendy Moonen (Circo Circolo) onder leiding van juryvoorzitter Mat Meijs, secretaris Cultuurfonds BNG.

De BNG Circusprijs – uniek in de circuswereld – is opgericht voor de promotie van het nieuwe circus en dat van het jeugdcircus in het bijzonder. Het Cultuurfonds BNG, dat ook op andere terreinen prijzen heeft voor de ondersteuning van jong talent, heeft samen met Circomundo het initiatief genomen voor deze prijs. Het Fonds voor Cultuurparticipatie draagt bij in het kader van het project Toekomst in de Piste waarmee het een kwaliteitsimpuls aan het jeugdcircusveld ondersteunt.

Wij feliciteren Michaël en Lisa van harte met hun Circusprijs!

Foto: Marc Faasse

Plaats een reactie